Zlatí úhoři - Pavel, Ota (Albatros Media a.s., 2014)
Ota Pavel se ve svých knihách často vrací do časů svého dětství, kdy Berounka byla plná ryb, na jejím břehu pokuřoval pan Prošek a středem vesmíru byl tatínek Leo Popper, snílek a dobrodruh. Nejinak je tomu v povídkovém souboru Zlatí úhoři.V první ze tří částí potkáváme Otu Pavla coby chlapce v kouzelném prostředí Branova, část druhá vypráví smutný příběh jeho tatínka a bratrů, zavlečených nacisty do koncentračního tábora. V části třetí se pak už dospělý Ota Pavel vrací na místa bezstarostného dětství, aby naposledy vzdal hold tatínkovi, panu Proškovi a zlatým úhořům, kterých bývala plná Berounka…Podle knihy vznikl stejnojmenný film režiséra Karla Kachyni.