Přemyslovská epopej. - Vondruška, Vlastimil, 1955- (MOBA, 2013)
Když L. P. 1278 padne na Moravském poli král Přemysl II. Otakar, syn Václav II. je teprve sedmiletý. Sledujeme jeho dětství pod dozorem poručníků, dvojí manželství a panovnické povinnosti, kdy se musí bránit proti Habsburkům, přesto získává polskou a uherskou korunu a zavádí nový způsob vlády. Rozporuplný muž s duší minesengra umírá jako čtyřiatřicetiletý L. P. 1305 a netuší, že jeho následník Václav III. bude do roka zavražděn, Přemyslovci vymřou po meči a pro České země nastanou těžké časy: "Český lid je jako tráva, která zdupaná kopyty nepřátelských koní polehne, ale s novým jarem znovu vzejde a zazelená se."