Důvěrné sdělení o konci světa - Jandovský, Miroslav (Viking, 2014)
Román převážně z univerzitního prostředí seznámí čtenáře s docentem Bwerdychem, intelektuálem vyhraněné orientace, do jehož poklidného akademického života náhle vtrhnou změny. Začne se o něj zajímat bulvární tisk, mladá doktorandka i její teta, které mají snahu ve stárnoucím historikovi probudit touhu o životě. Jako protipól usazeného vědce působí rolník Joska, jenž svým bouřliváckým, nevázaným životním stylem pobuřuje zejména dámskou část vísky Slovanice, kam se docent Bwerdych utíká před přílišnou vřavou okolního světa, na kterou není zvyklý. Nutno však uznat, že Joska mu život nijak neulehčuje – ani radami, ani osobním příkladem...